להבין מה זה מניות, זה די קל ופשוט סה"כ. אבל להבין אלו מניות לבחור לתיק ההשקעות והמסחר שלכם, פה זה כבר הופך למורכב יותר, עם שלל גישות, הצעות ובעיקר שפע אדיר של מניות בישראל ובחו"ל. לצד ידע בסיסי ואיכותי לגבי מסחר בשווקים הפיננסיים, כזה הנותן לכם המלמד כיצד לסחור, אתם גם זקוקים למעין כללי אצבע התחלתיים לבחירת מניות – בעיקר בתחילת הדרך שלכם כסוחרים עצמאיים בשוק ההון.
בבחירת מניות, חיוני לעשות שיעורי בית לפני כן וגם להתאים את שיטת בחירת המניות שלכם לסגנון המסחר שבו אתם מתמקדים, כי יש הבדל בין בחירת מניות עבר השקעות ערך לטווח ארוך מאוד לבין בחירת מניות למסחר תוך יומי מהיר ומאוד קצר טווח.
אז כן, יש מניות שיותר מומלצות ומתאימות לסוחר המתחיל וכאלו שכבר יותר אטרקטיביות ורלוונטיות לסוחרים ותיקים ומנוסים יותר ובהחלט יש חשיבות להבדלה זו כדי לצמצם את הסיכונים שלכם ולשפר את סיכויי הרווח והצמיחה שלכם.
כללי אצבע לבחינות מניות למתחילים במסחר
אם אתם בוחנים מניה ספציפית להשקעה וכניסה לפוזיציית מסחר לגביה, תוכלו ליישם את כללי האצבע הבאים כדי לבחור האם היא מתחילה עבורכם בתור סוחרים מתחילים או האם כדאי להתרחק ממנה כרגע.
- לשים לב לנתון ה-FLOAT של המניה והאם המניה "קלה" או "כבדה": למניות יש נתון הנקרא FLOAT (מידת הציפה של המניה), הוא מראה כמה מניות זמינות לרכישה יש לחברה ציבורית. ה-FLOAT יכול להיות מספר מדויק של מניות או אחוז מסה"כ המניות של החברה. נתון המניות הצפות הזה נותן למשקיעים להבין מה מידת הנזילות של המניה וכמה היא כבדה או קלה – האם המניות הצפות שלה נמוכות או גבוהות.
ל-FLOAT כבד או קל יש פוטנציאל להשפיע על כיוון המניה לאורך ציר הזמן, כאשר מניות עם הרבה מניות צפות לרוב תהיינה פחות תנודתיות. במסחר על מניות קטנות יחסית, חשוב לזכור שלא כל מניה עם FLOAT נמוך בוודאות תבצע תנועות מהירות וארוכות בזמן קצר מאוד, אך בהחלט למניות אלו יש את הפוטנציאל לעשות זאת ואתם בתור סוחרים יכולים לנצל הזדמנויות שכאלו.
- שווי שוק – Market Cap: לשווי השוק של מניה יש השפעה על תנועות המחיר. למשל ככל שהשווי גבוה יותר לרוב יש יותר מניות ויותר שחקנים המושכים בחוטים ומשפיעים על מחיר המניה. לכן עבור מתחילים, במקרים רבים מניות קלות ועם שווי שוק נמוך יחסית תהיינה יותר מתאימות, בעיקר למסחר יומי או תוך יומי.
- התאמה לסוג המסחר: חשוב להתאים את המניות שבוחרים ואת הפרמטרים שבהם משתמשים לסוג המסחר המיושם – תוך יומי, סווינג, השקעות ערך – לכל סוג יש טכניקות בחירת מניות שונות.
מתי לסחור במניות "כבדות" ומתי במניות "קלות"?
אין לשאלה הזו תשובה מוחלטת ותמידית, זה מאוד תלוי בנסיבות ובמניה המסוימת. בגדול, אם רוצים לסחור על תנועה מהירה ולזמן קצר מאוד, בהרבה מקרים מניות כבדות לא מתאימות, בטח לא לסוחרים מתחילים. למסחר תוך יומי למניה עם FLOAT נמוך ופוטנציאל טכני לתנועה מהירה וקצרה, מניה קלה יכולה בהחלט להתאים יותר.
באילו מניות ועסקאות לא לגעת בשלבים הראשונים?
בגדול, אם המניה לא עומדת בכל הפרמטרים שבחרתם לעצמכם ושלמדתם לגבי בחירת מניות למתחילים, אז לא נכנסים לעסקה ומתרחקים, כרגע, מהמניה הספציפית הזו. כך למשל, אפילו אם כל הנתונים, כולל FLOAT נמוך, מראים על פוטנציאל לתנועה מהירה ובכיוון מסוים למניה ספציפית, אבל בפועל במשך 3 ימי מעקב המניה מגיבה בכיוון ההפוך ומחזורי המסחר עולים, רצוי להתרחק ולא להיכנס לעסקה.
כמו כן, ההמלצה היא לא להיכנס לעסקות מסחר על מניות עם היקף מסחר נמוך מאוד המקשה לקבל מחירי קניה-מכירה יציבים וגם לא למניות עם תנודתיות גבוהה מאוד שיכולה במהירות רבה להשפיע לרעה על כדאיות העסקה ועל פתיחת מרווחי מחיר (Spread) שאינם עומדים בתנאי הסף שהגדרתם.
כל זה נשמע לכם מבלבל או אפילו מאיים? אל תדאגו! זה רק בהתחלה, מוזמנים לשמוע עוד על קורס מסחר במניות שלנו ומבטיחים שהכל יהיה יותר ברור ואפילו תוכלו לראות כיצד גם אתם יכולים לשפר את העתיד הכלכלי שלכם דרך שוקי ההון.